22 czerwca 2014

Porzeczkowiec w truskawkowym wydaniu

Jak leniwa niedziela, to tylko przy kawie i kawałku tego nieziemskiego ciasta.
Kakaowy biszkopt, domowej roboty dżem truskawkowy, masa z serków kremowych, kolejny biszkopt, jeszcze więcej dżemu i bita śmietana. A wszystko udekorowane świeżymi truskawkami.
Nic, tylko umierać z roszkoszy :)



Porzeczkowiec w truskawkowym wydaniu
/przepis pochodzi z www.mojewypieki.com z moimi modyfikacjami/

Kakaowy biszkopt:
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki wody
  • szklanka cukru
  • 5 płaskich łyżek kakao

  • 5 jajek - białka i żółtka oddzielnie
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki umieścić w rondelku i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie wystudzić do temperatury pokojowej.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce cukru, cały czas ubijając. Dodać żółtka i miksować do uzyskania kremowej pianki. Wlać ostudzoną mieszankę i delikatnie połączyć z resztą składników szpatułką.
Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać.
Dno formy (u mnie prostokątna tortownica, 35x25) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto, wyrównać. Piec ok. 45 minut w 180C. Po całkowitym wystudzeniu wyjąć ciasto z formy i przekroić na dwa blaty.

Masa z serka kremowego:
  • 200g masła (min. 82% tłuszczu)
  • 500g serka kremowego (użyłam 400g Presidenta i 100g serka Delikate)
  • 5 łyżek cukru pudru (dodałam troszeczkę więcej)
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać serek porcjami, cały czas miksując.

Dżem truskawkowy:
  • 2kg truskawek (wg mnie powinno być ich jeszcze troszkę więcej)
  • cukier do smaku (ja preferuję mniej słodkie dżemy, więc użyłam tylko kilku łyżek)
  • sok z jednej cytryny
... lub 1,5 słoiczka dżemu z truskawek, porzeczek lub innych, ulubionych owoców :)
Truskawki odszypułkować, przekroić na połówki, przełożyć do garnuszka. Zasypać cukrem i sokiem z cytryny, gotować tak długo, aż masa osiągnie konsystencję dżemu (u mnie niecałą godzinkę). Wystudzić.

Bita śmietana:
  • 500ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 pełne łyżki mascarpone lub 2 śmietan-fixy
Schłodzoną śmietankę i mascarpone ubić do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec dodając cukier puder.

Dodatkowo:
  • mleczna lub gorzka czekolada/świeże truskawki lub dowolne owoce do dekoracji

Jeden z blatów położyć na tacy (ja składałam swoje w tortownicy, przez co wszystkie warstwy były na swoim miejscu :)), posmarować połową dżemu, wyłożyć masę z serków kremowych. Przykryć kolejnym blatem, posmarować resztą dżemu i wyłożyć bitą śmietanę. Udekorować truskawkami, czekoladą, wszystkim, czym dusza zapragnie, porządnie schłodzić i jeść następnego dnia!


Bon appetit!

i małe uaktualnienie z końca sierpnia 2015:

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...