29 czerwca 2014

Sernik na białkach z morelową frużeliną

Tym razem niedzielę zaczynamy od sernika, idealnie prostego
i idealnie białego :) świetnie współgra z nim frużelina z dosyć kwaśnych,
w moim przypadku, moreli.
Mnie do serników nie trzeba jakoś wyjątkowo zachęcać... ;-)




Sernik na białkach z morelową frużeliną
/przepis pochodzi z www.mojewypieki.com z moimi modyfikacjami/

Spód:
  • 180g ciastek Oreo bez nadzienia
  • 60g roztopionego masła

Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować na piasek.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać spód, wyrównać. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Masa serowa:
  • 750g twarogu (użyłam normalnego twarogu, zmieliłam go dwukrotnie, ale można użyć dobrej jakości z wiaderka)
  • 300ml śmietany kremówki lub jogurtu greckiego (użyłam pół na pół)
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 20g mąki pszennej
  • sok z połowy cytryny/nasionka z jednej laski wanilii/łyżeczka pasty waniliowej

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, zmiksować do połączenia składników uważając, by nie napowietrzyć masy. Masę wylać na schłodzony spód, wyrównać.

Ciasto piec ok. 50 minut w temperaturze 150°C, aż jego środek będzie sprężysty. Wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku, następnie chłodzić przez noc.

Frużelina morelowa:
  • 250g moreli
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku
  • cukier do smaku (w zależności od słodkości owoców)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

Żelatynę zalać dwiema łyżkami wody i zostawić do napęcznienia.
W rondelku wymieszać owoce z cukrem, uprzednio odpestkowane i pokrojone na mniejsze części. Na średnim ogniu podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Jeżeli owoce nie puszczą dużo soku należy dolać odrobinę wody. Dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody, zagotować.
Napęczniałą żelatynę dodać do owoców, dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Frużelinę można przetrzeć przez sitko, albo zostawić owoce w całości. Odstawić do ostygnięcia, schłodzić w lodówce.

Jeżeli frużelina okaże się zbyt gęsta po schłodzeniu należy stopniowo rozdrabniać ją z gorącą wodą, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (żel/kisiel)

Przed podaniem polać frużeliną sernik, przechowywać w lodówce.



Bon appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...