1 lipca 2014

Pieczony schab w pomidorowym sosie

Dzisiaj na obiad przygotowałam schab pieczony w pomidorowej zalewie, 
danie z typu prostych, łatwych i przyjemnych do zrobienia. 
Oryginalnie w przepisie jest karkówka, a że schab czekał grzecznie 
w lodówce to przyszła i kolej na niego ;-)
Schab jest kruchy, delikatny, a sos słodko-kwaśny. 
Idealny na rozpoczęcie nowego miesiąca!




Pieczony schab w pomidorowym sosie

Mięso:

  • 1,2kg schabu
  • delikat czerwony Knorra
  • 0,5kg pieczarek
  • 4 średnie cebule


Schab pokroić w centymetrowe plastry, natrzeć obficie delikatem i pozostawić na noc w lodówce (min. na 3-4 godziny).
Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w piórka, połączyć. Schab obtoczyć w mące i przesmażyć na gorącym oleju na złoto. W naczyniu żaroodpornym układać kolejno - pieczarki z cebulą, schab, aż do wykończenia składników. Na wierzchu powinny być pieczarki.

Zalewa:

  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki Maggi
  • 5 łyżek cukru
  • 7 łyżek octu winnego
  • 12-15 łyżek wody


Składniki wymieszać, rozlać równomiernie w naczyniu, delikatnie przemieszać.
Piec pod przykryciem w temperaturze 180°C przez ok 1,5h. Po 45 minutach mięso przemieszać.

Bon appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...