25 września 2014

Ciasto marchewkowe z bakaliami i serkiem

No i jest. Jesień. Zimno, pada, świeci, grzeje... aż nie spadnie śnieg.
Ciasto marchewkowe jest dla mnie typowo jesienne, z dodatkiem cynamonu,
imbiru, słodkiego miodu, bakalii...
Jest inne od klasycznego - cięższe, wilgotne (prawie marchewkowe brownie ;-)), z dużą ilością marchewki.
Bez nadmiaru tłuszczu i cukru, w końcu jesienną chandrę się zajada i trzeba trzymać linię ;-)



Ciasto marchewkowe z bakaliami i serkiem
 /przepis pochodzi z abcdieta od kuchni z moimi modyfikacjami/


Składniki:
  • 800g marchwi startej na średnich oczkach
  • 260g zmielonych na mąkę płatków owsianych
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 5 łyżek miodu (lub więcej do smaku)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 60g orzechów - użyłam pekanów i włoskich
  • 100g owoców suszonych (np. rodzynek, żurawiny, moreli, daktyli)

Do dekoracji: 
  • duże opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (użyłam 400g Danio)
  • łyżeczka żelatyny
  • wiórki kokosowe/płatki migdałowe



Marchew myjemy, oczyszczamy i trzemy na tarce na średnich oczkach. Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy na mąkę, Orzechy i suszone owoce siekamy na mniejsze części.
Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wlewamy żółtka i miksujemy. Do gotowej masy dodajemy startą marchew i delikatnie mieszamy. Stopniowo dolewamy oliwę i miód ciągle mieszając.Następnie przez sitko przesiewamy "mąkę", proszek do pieczenia i przyprawy i także delikatnie mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach. Do gotowej masy dodajemy bakalie.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Blachę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 50-60 minut. 

Przygotowujemy serek. Do garnuszka wlewamy 3 łyżki zimnej wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Następnie podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i mieszamy, aby ją ostudzić. Do serka dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.

Upieczone ciasto studzimy, wyjmujemy z formy, dekorujemy serkiem i wiórkami kokosowymi/płatkami migdałowymi.




Bon appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...