21 września 2014

Muffiny z jabłkami w cynamonie i miodzie

Lekkie, śniadaniowe muffiny, 
w sam raz na nadchodzącą wolnymi krokami jesienną aurę.
Jabłko próżone z miodem i cynamonem... 
do tego zdrowe ciasto z otrębami żytnimi...
brązowy cukier... 
Drogie Panie, jemy i piękniejemy!




Muffiny z jabłkami w cynamonie i miodzie
/ przepis pochodzi z Dietetycznych Fanaberii z moimi modyfikacjami /

Składniki:
  • 220g mąki pszennej
  • 50g otrębów (u mnie mieszanka żytnich z owsianymi)
  • 40g brązowego cukru
  • 5g cukru waniliowego
  • 30g oleju rzepakowego
  • 200ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • jajko

Wszystkie składniki odmierzamy i mieszamy ze sobą w misce (kolejność obojętna).

Jabłka próżone:
  • 2 jabłka (twarde i kwaśne, np. szare renety)
  • łyżeczka miodu
  • cynamon wedle uznania (u mnie pół łyżeczki)
  • odrobina wody

Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wykrawamy gniazdo nasiennie i kroimy w średnią kostkę. Dodajemy do rondelka, dodajemy miód, cynamon, odrobinę wody. Mieszamy i stawiamy na średnim gazie. Przykrywamy i mieszamy co jakiś czas. Po ok. 10 minutach jabłka są gotowe, muszą być miękkie, lecz zachować swój kształt.

Do silikonowych foremek (niestety, niskotłuszczowe ciasta nie lubią się z papierkami, mogą bardzo przywierać i ciężko będzie je jeść) wkładamy łyżeczkę ciasta, łyżeczkę jabłek (ok. 5 kostek) i znowu łyżeczkę ciasta. Pieczemy 30 minut w 180°C.
Z przepisu wyszło mi 13 muffinek.



Babeczki same w sobie są stosunkowo suche, najlepiej będą smakować z dodatkową porcją próżonych jabłek, lub standardowo, kawka, herbatka ;-)

Bon appetit!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...