18 września 2014

Pasztet drobiowy z grzybami

Na dzisiaj trochę zaległy przepis na pyszny pasztet drobiowy,
który wcale nie wyszedł, jak przypuszczaliśmy, suchy i niesmaczny ;-)
Z porcji wyszły dwie keksówki, jedna do zjedzenia z ciepłym chlebem 
i kiszonym ogórkiem, a druga czeka podzielona w zamrażalniku.
Gorąąco polecamy!



Pasztet drobiowy z grzybami
/ przepis pochodzi z Kwestii Smaku /


Składniki:
  • garść suszonych grzybów
  • 4 duże udka kurczaka
  • 1/2 kg surowego boczku lub brzuszka
  • duża cebula
  • po 6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego oraz 3 listki laurowe
  • sól morska
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 1 kajzerka
  • 6 jajek
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • marchewka
  • pietruszka

Grzyby namoczyć w wodzie przez kilka godzin. Do dużego garnka dodać umytego kurczaka, boczek, obraną cebulę, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, namoczone grzyby. Zalać wodą, dodać sól i gotować aż mięso będzie odchodziło od kości (ok. 2 godzin). 30 minut przed końcem gotowania dodać marchewkę i pietruszkę. Po 2 godzinach dodać wątróbkę i gotować 15 minut.
W wywarze namoczyć kajzerkę. Mięso pooddzielać od kości, zmielić w maszynce razem z boczkiem, wątróbką, cebulą, grzybami, marchewką, pietruszką, odciśniętą bułką. Dodać żółtka, białka ubić na sztywną pianę. Masę mięsną dokładnie wyrobić, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek.
Pasztet przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych olejem/wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć folią aluminiową i piec 20-25 minut w 180°C.


Bon appetit!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...