18 listopada 2014

Płatki ryżowe z wiśniami, czekoladą i migdałami

Dzisiaj moja propozycja na leniwe śniadanie ;-)
Zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma tyle czasu w tygodniu, żeby przygotowanie śniadania zajęło mu więcej niż kilka minut, ale przepis nie jest ani wymagający ani czasochłonny!
A jaki pyszny...



Płatki ryżowe na mleku z wiśniami, 
gorzką czekoladą i płatkami migdałowymi

Składniki:
  • 4 łyżki płatków ryżowych
  • 250ml mleka
  • miód lub brązowy cukier do smaku
  • 5-6 wiśni lub innych ulubionych owoców
  • 4 kostki ulubionej czekolady
  • garść płatków migdałowych

Płatki zalewamy mlekiem w garnku, dodajemy cukier/miód (niedużo, czekolada dodaje bardzo dużo słodyczy) i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. W międzyczasie rozmrażamy owoce, kroimy czekoladę na kawałeczki. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni do zrumienienia.
Podajemy gorące.

Bon appetit!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...