18 listopada 2014

Żytnie ciasto z jabłkami

Dawno nas tu nie było, ale cały czas pieczemy i pamiętamy!
Ciężko robić zdjęcia, gdy człowiek ledwo się obudzi, a za oknem znowu ciemno...
ale wróćmy do rzeczy przyjemnych ;-)
Ciasto żytnie, z brązowym cukrem, cynamonem, jabłkami. 
Można jeść bez wyrzutów sumienia,
popijać herbatą lub kawą w towarzystwie, lub w samotności pod kołdrą ;-)
Upiekłam od razu z podwojonych składników i rozłożyłam na keksówkę i jedną malutką tortownicę.




Żytnie ciasto z jabłkami
/ przepis pochodzi z magazynu Kuchnia 11/2014 /

Składniki:
  • jabłko
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 75g masła
  • 50g miodu
  • 100g cukru trzcinowego + łyżka do posypania na wierzchu
  • 75ml mleka
  • 2 jajka
  • 150g mąki żytniej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g mielonych migdałów (dałam na pół z orzechami włoskimi)
  • 25g płatków migdałowych

Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kostkę o boku 1 cm. Dodajemy cynamon, mieszamy i odstawiamy.
Roztapiamy masło, mieszamy z miodem i cukrem. Studzimy, łączymy z mlekiem i jajkami, ucieramy mikserem na wysokich obrotach. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i migdały, dalej ucieramy mikserem na niskich obrotach. Wrzucamy jabłka, mieszamy łyżką.
Natłuszczoną keksówkę wypełniamy ciastem, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym.
Pieczemy 40-50 minut w 180°C.



Bon appetit!



i trochę prywaty z Instagrama... 

;-)

4 komentarze:

  1. Mniam, wygląda znakomicie :)
    Też mnie te wieczne ciemności dobijają...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta szaruga, deszcz i gołe drzewa :( dobrze, że piekarnik dodatkowo ociepla mieszkanie!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...