1 lutego 2015

Szarlotka z konfiturą różaną i kratką z kruchego ciasta

Wracamy po dłuuugiej przerwie ;-)
Mamy dużo przepisów w zanadrzu, a na dzisiaj przepis na pyszną szarlotkę, 
która rozpływa się w ustach i znika w trybie natychmiastowym...
Zdążyłam zrobić tylko jedno zdjęcie i już jej nie było ;-)




Szarlotka z konfiturą różaną i kratką z kruchego ciasta
/ przepis pochodzi z Moich Wypieków z modyfikacjami /

Składniki na kruche ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 160 g masła, zimnego
  • 60 g smalcu, zimnego
  • 1 żółtko
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtko, cukier, wanilię, szybko zagnieść, owinąć folią. Odłożyć na 1 - 2 godziny do lodówki.
Przygotować prostokątną formę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, razem z bokami.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, jedną odrobinę większą. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią przygotowaną blaszkę, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 190ºC przez około 13 - 15 minut lub do zarumienienia się ciasta.

Nadzienie jabłkowe:
  • 2 kg jabłek szara reneta
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki cukru demerara 
  • 1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, następnie w grubsze plasterki. Wrzucić do naczynia, wymieszać razem z sokiem cytryny i cukrem. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie odlać sok powstały na dnie naczynia, nie będzie nam potrzebny. Doprawić cynamonem , wymieszać.

Ponadto:
  • 2/3 szklanki konfitury z owoców dzikiej róży
  • cukier puder, do oprószenia


Wykonanie:
Na podpieczonym kruchym spodzie rozsmarować warstwę konfitury z owoców dzikiej róży. Na nią wyłożyć odsączone jabłka, wyrównać. Resztę odłożonego kruchego ciasta rozwałkować, nożem pokroić w paski o szerokości około 1 cm i ułożyć w kratkę na szarlotce.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut. Wyjąć, lekko przestudzić, oprószyć pudrem.

Bon appetit!


4 komentarze:

  1. Na dobrą szarlotkę zawsze się skuszę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. taka szarlotka to prawdziwy rarytas! :)
    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, z różą musiała smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudnie to wygląda, smakuje pewnie też nieźle ;-)

    Zapraszam do mnie :-) http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...