2 lutego 2015

Tarta z budyniem i karmelizowanymi gruszkami

Tarta, która wczoraj królowała na Instagramie ;-)
W smaku jest... nieziemska. niebiańska. warta grzechu!
Wszystkie diety na bok, do kuchni marsz!
Nie pożałujecie ;-)




Tarta z budyniem i karmelizowanymi gruszkami
/ przepis pochodzi z Moich Wypieków z moimi modyfikacjami /



Składniki na spód:

  • 160 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g masła, zimnego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żołtko


Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (najlepiej w malakserze), wcisnąć w dno formy na tartę, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Schłodzić przez 1-1,5h.
Po tym czasie na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać ryż lub specjalne kulki ceramiczne. Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 10 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 15 minut.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Budyń waniliowy:
  • 600 ml mleka
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej (ja użyłam cukru waniliowego)
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru 
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej

W garnku zagotować 500 ml mleka z wanilią.
W naczyniu zmiksować 100 ml mleka (pozostałego), cukier, żółtka, obie mąki (najszybciej blenderem). Mieszankę dodać do wrzącego mleka i zagotować jak budyń, cały czas mieszając, do zgęstnienia.
Gotowy budyń przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni budyniu), przestudzić, następnie schłodzić w lodówce. Wyłożyć na wystudzony spód.


Karmelizowane gruszki:
  • 4 gruszki np. konferencje
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki brązowego cukru (ja użyłam muscovado, stąd inny smak i kolor gruszek)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki.
Na patelni rozgrzać i roztopić masło. Wsypać cukier, wymieszać lekko potrząsając za rączkę patelni, chwilę pogotować, doprowadzić do zabulgotania mieszanki. Dodać gruszki, oprószyć cynamonem i gotować/smażyć na średnim ogniu, co pewien czas odwracając na drugą stronę, do miękkości gruszek i ich zezłocenia. Nie przypalić karmelu - przypalony będzie gorzki.  Etap ten nie powinien trwać dłużej niż 10 minut, może trwać krócej, w zależności od odmiany gruszek (gruszki nie powinny się rozgotować, powinny pozostać w całości). Gruszki wystudzić, odcedzić od nadmiaru soku i karmelu.

Karmelizowane gruszki ułożyć na budyniu. Tartę schłodzić i podawać.



Bon appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...