5 lutego 2015

Zapiekanka z mięsem mielonym, jarmużem i bakłażanem

Kolejna obiadowa propozycja od nas dla Was ;-)
Syta, delikatna zapiekanka z mięsem mielonym w sosie pomidorowym, jarmużem, grillowanym bakłażanem i duużą ilością mozzarelli.
Bardzo niefotogeniczne danie, ale smak wynagradza wszystko! 
Najlepsze ze świeżą bagietką lub grzankami.




Zapiekanka z mięsem mielonym, jarmużem i bakłażanem

Składniki:
  • 500g mielonego mięsa z szynki wieprzowej
  • 150g koncentratu pomidorowego (my użyliśmy 500g przecieru pomidorowego, ale zapiekanka bardzo podeszła wodą, wręcz "płynęła", więc polecamy koncentrat)
  • 200g jarmużu, umytego i pokrojonego
  • duża cebula
  • czosnek
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek, lubczyk, papryka słodka, papryka ostra, bazylia
  • duży bakłażan
  • dwie kulki mozarelli

Bakłażana umyć, pokroić na 2cm plastry, skropić oliwą i ugrillować. 
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oliwie do zeszklenia. Dodać mięso mielone, przyprawić - solą (ew. jarzynką), pieprzem, szczyptą tymianku, po 1/4 łyżeczki lubczyku, bazylii, majeranku, papryki słodkiej i ostrej. Dodać umyty i posiekany jarmuż. Gdy mięso się zetnie dodać koncentrat, dusić 5 minut.
Do naczynia żaroodpornego przełożyć mięso z jarmużem, na wierzch położyć mozzarellę, na to ugrillowanego bakłażana. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200°C (temperaturę można zwiększyć pod koniec, żeby ser się zezłocił).
Podawać ze świeżą bagietką lub grzankami.





Bon appetit!

Zimowy Obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...