9 lipca 2015

Krucha tarta z budyniem migdałowym i truskawkami

Wczoraj zrobiłam tartę. Ale nie byle jaką tartę. Tartę obronną ;-) tzn. po obronie Adriana. 
Dzisiaj wielki dzień!

Tarta jest kruchutka, ciasto świetnie współpracuje, jest pyszne i delikatne, budyń troszeczkę się rozpłynął, ale mieszałam go po zgęstnieniu i mam za swoje. I tak jest super.





Tarta z budyniem migdałowym i truskawkami
/przepis z Moje Wypieki z modyfikacjami/

Składniki na spód:
  • 200g mąki pszennej
  • 30g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 8g (pół torebki) cukru waniliowego
  • 100g zimnego masła
  • jajko

Wszystkie składniki na spód szybko zagnieść na stolnicy lub wyrobić w malakserze. Formę na tartę (28cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na wielkość tarty, wyłożyć, podziurkować widelcem. Odstawić do lodówki na godzinę lub dłużej (to bardzo ważne!). Piekarnik nagrzać do 220°C. Na tartę położyć papier do pieczenia, obciążyć ryżem/fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi. Temperaturę obniżyć do 200°C i piec ciasto przez 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie i piec kolejne 10-15 minut do zrumieniania. Jeżeli ranty zaczną się przypalać wyłączyć grzanie od góry. Spód wystudzić i przełożyć na paterę.


Budyń migdałowy:
  • 6 żółtek
  • 120g cukru
  • 20g mąki pszennej
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 450ml mleka
  • 8g (pół torebki) cukru migdałowego

Żółtka utrzeć końcówką do ubijania białek z cukrem i cukrem migdałowym na białą, puszystą masę. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną i 50ml mleka. Zmiksować. Resztę mleka (400ml) zagotować i dodawać masę jajeczną cały czas mieszając do zgęstnienia, nie dłużej! Gorący budyń wyłożyć na spód, schłodzić.


Dodatkowo: 
  • pół kilograma truskawek, odszypułkowanych i przekrojonych (świetnie sprawdzą się także maliny i inne kwaskowe owoce)
  • pół szklanki płatków migdałowych, podprażonych na złoto na suchej patelni

Truskawki poukładać na tarcie, obsypać płatkami migdałów i udekorować miętą. Zajadać się i z nikim się nie dzielić ;-)





Bon appetit!
Skandynawskie lato 2015

5 komentarzy:

  1. O tak, z budyniem najlepsza! Mniam :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie i jeszcze ten migdałowy kremowy budyń..
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Z domowym budyniem - mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze słodycze są z owocami ! Pycha

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ ona piękna!
    Zakochałam się :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...