18 sierpnia 2015

Drożdżowa strucla z twarogiem, dżemem brzoskwiniowym i jeżynami

Znacie to uczucie, kiedy bardzo chce wam się ciasta? Takiego miękkiego, puchatego ciasta? Mnie takie uczucie dopadło przedwczoraj w nocy. Zamknęłam oczy i zaczęłam myśleć co by to mogło być... Drożdżowe. Kiedyś widziałam przepis w internecie na strucle z dżemem pomarańczowym i malinami. Z bloga White Plate. Wygooglowałam i stworzyłam własną kompozycję. Z waniliowym twarożkiem, kleksami dżemu brzoskwiniowego i mnóstwem świeżych, cudownych jeżyn.
Przeglądając przepis pomyślałam... "Tylko 300g mąki? Nie ma sensu robić takiego małego ciasta... Zanim wyjmę z piekarnika to już go nie będzie. Podwoje składniki!". I stało się. Tak się stało, że martwiłam się o mój piekarnik, czy drożdże nie rozsadzą go od środka. Rosły jak na GMO. Ale wyszło pyszne :)




Drożdżowa strucla z twarogiem, dżemem brzoskwiniowym i jeżynami
/inspiracja i przepis na ciasto z White Plate/


Składniki:
  • 600g mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • 40g cukru
  • 100g roztopionego i wystudzonego masła
  • 2 jajka
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • 250ml ciepłego mleka
  • szczypta soli

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (ale nie gorącym!) mleku. Łączymy suche składniki, dodajemy mleko, jajka i masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i miękkie. Musi bez problemu odchodzić od dłoni.
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę, dwie. Ja zawsze wkładam ciasto do uchylonego piekarnika na 40°C. Wyrastanie trwa krócej i przeciągi niestraszne :)

Składniki na nadzienie:
  • 500g twarogu
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do smaku (u mnie 3 łyżki)
  • 2 żółtka

Wszystkie składniki ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Można twaróg zmiksować, ale nie ma takiej potrzeby.

Dodatkowo:
  • dobrej jakości dżem brzoskwiniowy
  • jeżyny

Wyrośnięte ciasto (u mnie wyrastało godzinę) uderzamy mocno pięścią, wyrabiamy chwilę i rozwałkowujemy na wielkość prostokątnej blachy od piekarnika.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na środek rozwałkowanego ciasta układamy twaróg, kleksy z dżemu i posypujemy obficie jeżynami. Boki nacinamy i zaplatamy. Całość smarujemy białkiem jaja i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy ok. 40-45minut w 170°C.

Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i robimy tak jak nie wolno - zjadamy gorące popijając mlekiem :)



Bon appetit!



Letnie owoceUczta pod gołym niebemDzień Polskiej Żywności 2015

3 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie :) Miło mi, że bierzesz udział w mojej akcji "Letnie owoce". Pozdrawiam :)

    Take it Izzy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że przed nami jeszcze wiele akcji :) pozdrawiam ciepło!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...