25 sierpnia 2015

Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki

Miałam ochotę na taki prawdziwy, sierpniowy obiad. Na zupę. Już ciepłą, ale jeszcze ze świeżych, soczystych warzyw... Padło na pomidorową :) Debatowaliśmy nad tym, czy zrobić klasyczną pomidorową ze świeżych warzyw z makaronem, czy gęsty krem. I w ten oto sposób powstała ta zupa.
Pieczone sierpniowe pomidory, pieczona czerwona papryka, pieczony polski czosnek, do tego jeszcze parę dodatków do podkręcenia smaku, łyżka mascarpone lub jogurtu na wierzch i odrobina pesto z... natki marchewki :) 
Bardziej polsko i letnio się już nie da...





Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki

Składniki:
  • 2 kg pomidorów
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 czerwone papryki
  • 1 łyżeczka Sambal Oelek (lub papryczka chilli)
  • świeże zioła - bazylia, oregano
  • cukier puder
  • sól, pieprz
  • cynamon
  • oliwa z oliwek

Pomidory myjemy, kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem i cukrem pudrem. Układamy dookoła obrane ząbki czosnku. Paprykę myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne, kładziemy na ruszcie skórką do góry. Pieczemy w 190°C przez 80 minut. Papryka może być wcześniej gotowa - jej skórka ma poczernieć. Wtedy wyjmujemy ją z piekarnika i przekładamy do foliowego worka, który szczelnie zamykamy. Po wystudzeniu z łatwością zdejmiemy skórkę. Z upieczonych pomidorów usuwamy skórę.

Gotowe warzywa przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy - sól i pieprz do smaku, szczyptę cynamonu (naprawdę warto, świetnie podkręca smak pomidorów), Sambal Oelek. Zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy świeże zioła, miksujemy na gęsty krem. Jeżeli będzie zbyt gęsty - można dodać odrobinę bulionu warzywnego lub wody.

Podajemy gorący z łyżką serka mascarpone lub jogurtu i pesto z natki marchewki.

Bon appetit!



Warzywa psiankowate 2015 Wegetariański obiad V Pora na pomidora!

7 komentarzy:

  1. mniam, a teraz w ogrodzie mam mnóstwo pomidorów :D trzeba wykorzystać twój przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomidorowa, to zawsze dobry wybór :)
    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji "Pora na pomidora" :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka. Mam podobną w planach ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie zupy uwielbiam. Twoja wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...