22 sierpnia 2015

Marchewkowe kopytka

Dzisiaj mam dla Was przepis, który chodził za mną długi czas... Zobaczyłam go na blogu Kraina Miodem Płynąca i wiedziałam, że to absolutny obiadowy mus :) Wyszły super delikatne, przesmażone na masełku z przyprawami... mniam!





Marchewkowe kopytka
/przepis z Kraina Miodem Płynąca z moimi modyfikacjami/

Składniki:
  • 700g ziemniaków
  • 450g marchwi
  • ok. 4 szklanek mąki
  • 2 jajka
  • sól do smaku


Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku do całkowitej miękkości.
Rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub praską, dodajemy jajka, sól i mąkę. Wyrabiamy ciasto - powinno być gładkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypujemy mąką, ale nie za dużo, ponieważ nasze kopytka będą bardzo twarde.
Gotujemy w osolonym wrzątku od wypłynięcia ok. 2 minut.

Do podania:
  • 2 łyżki masła
  • garść świeżych listków oregano
  • sól, pieprz, czosnek


Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy część kopytek, doprawiamy i przesmażamy na rumiano. Podajemy gorące :)

Bon appetit!

Dzień Polskiej Żywności 2015 Warzywa psiankowate 2015
Danie pachnące ziołami. Lato 2015

3 komentarze:

  1. świetny pomysł na smakowite kopytka!

    zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  2. Marchewkowe?! Toż to mistrzostwo! I jakie pyszne ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis. Dziękuję za dodania do mojej akcji. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...