25 sierpnia 2015

Przetwory i weki #1 - ogórki

i zima nam nie straszna!


Otwieram nowy cykl o wekach i przetworach na zimę :) Mam dla Was propozycję, a właściwie dwie dla mnie kultowe, jeżeli chodzi o ogórki. Raz spróbujecie - nie będziecie mogli przestać. Przed nami kolejna partia ogórków do wekowania, więc szukamy różnych przepisów :)
Zalewy, które się tutaj znajdują są słodkawe - nie lubimy bardzo octowych ogórków, więc takie jak najbardziej nam pasują.






Ogórki od Fuglowej

Składniki:
  • ogórki
  • marchewka
  • papryka
  • gorczyca biała
  • liście laurowe
  • ziele angielskie


Zalewa:
  • pół szklanki octu
  • 4 szklanki wody
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka soli


Ogórki wymoczyć w wodzie ok. 30-45 minut. Składniki zalewy zagotować. Do wyparzonych słoików porozkładać pokrojone ogórki (w skórce, w grube plastry lub kanapkowe), talarki marchewki, kawałki papryki, po jednym listku laurowym, 2 ziela angielskie i małej łyżeczce gorczycy. Zalać gorącą zalewą. Pasteryzować w garnku z wodą - na dnie dużego garnka rozłożyć ściereczkę, ustawić słoiki tak, aby się nie stykały, zalać wodą do 3/4 wysokości słoików. Od momentu zagotowania gotować 5 minut, następnie studzić na ściereczce odwrócone do góry dnem.
Zjadać po min. 3 tygodniach.

Do tej zalewy pasują także wszelkie warzywa - ja robiłam jeszcze patisony. Pokroiłam je na mniejsze kawałki, nasypałam na spód gorczycy, ziela i liścia laurowego i postępowałam dalej jak z ogórkami.




Ogórki w kurkumie

Składniki:

  • ogórki
  • chrzan
  • czosnek
  • koper ogrodowy (klasyczny do kiszenia ogórków)
  • gorczyca biała
  • liście laurowe
  • ziele angielskie


Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • 2,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka kurkumy

Ogórki wymoczyć w wodzie ok. 30-45 minut. Składniki zalewy zagotować. Do wyparzonych słoików porozkładać ogórki pokrojone w ćwiartki (w skórce lub bez), kawałek chrzanu (ok. 2 cm), ząbek czosnku, 2 ziela angielskie, listek laurowy, łyżeczkę gorczycy, 2 gałązki kopru. Zalać gorącą zalewą. Pasteryzować w garnku z wodą - na dnie dużego garnka rozłożyć ściereczkę, ustawić słoiki tak, aby się nie stykały, zalać wodą do 3/4 wysokości słoików. Od momentu zagotowania gotować 5 minut, następnie studzić na ściereczce odwrócone do góry dnem.
Zjadać po min. 3 tygodniach.

Zalewa jest mętna, nie wygląda apetycznie i nie byliśmy przekonani do tych ogórków... Jednak jeden słoik nam się nie zawekował i czekał na zjedzenie w lodówce. Jest pyszny. Otworzyliśmy i zjedliśmy w dwójkę całość :)

Bon appetit!

Róbmy przetwory!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...