3 sierpnia 2015

Tarta z owocami lata

Genialna tarta. Idealna na lato. Z każdymi owocami. No po prostu, nieskromnie mówiąc... czadowa! Rozeszła się jak ciepłe bułeczki i osobiście uważam, że powinna być dostępna w każdej kawiarni. Zawsze. I wszędzie.




Tarta z owocami lata
/przepis pochodzi z Moje Wypieki z moimi modyfikacjami/

Składniki na kruchy spód:

  • 160g mąki pszennej
  • 30g kakao
  • 60g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100g zimnego masła
  • 1 jajko


Składniki wyrobić w malakserze na elastyczne ciasto, Rozwałkować je na wielkość formy o średnicy 25cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ponakłuwać widelcem. Schłodzić minimum 2 godziny. Po tym czasie na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać specjalne kulki lub fasolę, ryż. Piec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć i piec kolejne 15-20 minut.
Wyjąć, wystudzić.

Krem:
  • 500g serka mascarpone
  • ok 200g mleka słodzonego skondensowanego (dodawałam na oko, do smaku)


Wszystkie składniki powinny być schłodzone przez noc w lodówce. W misie miksera umieścić mascarpone i mleko skondensowane i rozpocząć ubijanie. W miarę ubijania (w razie potrzeby) dodać więcej mleka skondensowanego. Krem będzie robił się coraz bardziej gęsty, aż przestanie spływać z mieszadeł miksera. Uwaga, żeby nie ubijać zbyt długo, bo krem może się zwarzyć. Krem wyłożyć na schłodzony spód tarty. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce.

Dodatkowo:
  • świeże owoce - u mnie maliny, truskawki, borówki, czereśnie, jagody


Owoce ułożyć na schłodzonej tarcie. Przechowywać w lodówce lub zjeść od razu :)



Bon appetit!




Uczta pod gołym niebemLetnie owoce

3 komentarze:

  1. Kocham takie tarty! Jest piękna! Zapraszam w odwiedziny :-) http://wielopokoleniowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda i na pewno jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglądają te owoce i Twoja tarta :)
    Take it Izzy

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...