8 września 2015

Sernik dyniowy

Może na pierwszy rzut oka nie jest idealny. Może nie jest idealnie prosty, ser nie jest dokładnie zmielony, a dynia zmiksowana. Smak wynagradza wszystko. Jest mazisty, rozpływający się w ustach. Delikatnie korzenny, pasuje do filiżanki herbaty czy kawy. Jest numerem jeden na jesiennej liście przebojów.



Sernik dyniowy na korzennym spodzie
/ przepis pochodzi z Moje Wypieki z moimi modyfikacjami /

Składniki na spód:
  • 250g ciastek korzennych
  • 80g masła
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej

Masło rozpuścić i ostudzić. Ciastka, razem z przyprawą, pokruszyć w malakserze na piasek, dodać masło.  Wklepać w dno tortownicy wyłozonej papierem do pieczenia. Boki tortownicy owinąć od zewnątrz dwukrotnie folią aluminiową.  Schłodzić 30 minut w lodówce.

Masa serowa:
  • 750g  twarogu zmielonego trzykrotnie
  • 250g mascarpone
  • 3 żółtka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 190g cukru (użyłam pół na pół z brązowym)
  • 425g puree z dyni*
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej


Do przyrządzenia puree z dyni potrzebujemy średniej wielkości dyni, najlepiej hokkaido (ma najbardziej pomarańczowy kolor). Dynie myjemy, kroimy na mniejsze części i pieczemy w zakryty, naczyniu żaroodpornym w 190C przez 1,5h. Studzimy, obieramy ze skóry i miksujemy na puree (można dla pewności przetrzeć przez sito, będzie idealnie gładkie i nie będzie odznaczać się w serniku).

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Ser mielimy trzykrotnie maszynką do mielenia. Dodajemy resztę składników. Miksujemy krótko, do połączenia składników, uważając, aby nie napowietrzyć masy - spektakularnie urośnie i tak samo opadnie. Wylewamy masę na schłodzony spód. Piekarnik nagrzewamy do 170C. Pieczemy w kąpieli wodnej - tortownicę umieścić w większym naczyniu, które napełniamy wrzątkiem do połowy wysokości formy. Do gorącego piekarnika wkładamy naczynie z wrzątkiem i tortownicą, zmniejszamy temperaturę do 150C.  Pieczemy 1,5h, studzimy.

Dodatkowo:
  • 150ml śmietanki 30%, schłodzonej
  • 2 łyżeczki cukru pudru


Śmietanę ubijami na sztywno pod koniec dodając cukier. Dekorujemy wystudzony sernik, chłodzimy w lodówce.



Bon appetit!

4 komentarze:

  1. Teraz za dynię mogłabym się pokroić! A sernik z nią? Czarujesz! :D
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dyniowe serniki, za ich kolor i konsystencję :) Już niedługo będę musiała upiec kolejny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda genialnie! :)
    Sernik musiał być pyszny!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...