4 września 2015

Tort kawowo-chałwowy

Macie taką rzecz, którą chcecie komuś podarować, chcecie żeby była wyjątkowa?  
Ja piekę ciasta. Torty. Ciasteczka. Drożdżóweczki.
A to tort, który dostała moja ukochana Siostra. Kawowo-chałwowy, z konfiturą wiśniową, oblany gorzką czekoladą i udekorowany świeżymi jeżynami. Mniam.


Tym tortem także rozpoczynam współpracę z Łódzkimi Kawiarniami
Będzie słodko, kawowo, kalorycznie i najsmaczniej jak się da :) Mam milion pomysłów i chyba rzucę pracę i studia, bo mam ochotę zrobić wszystko na raz!
Mamy nadzieję, że się Wam spodoba.



Tort kawowo-chałwowy
/przepis pochodzi z Kwestii Smaku z moimi modyfikacjami/

Składniki na biszkopt:

  • 7 jajek w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej (pominęłam)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 170°C.
Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, następnie ciągle miksując żółtka. Dodać przesianą mąkę z kakao i przyprawami, wymieszać delikatnie szpatułką.
Ciasto przełożyć do formy, piec 35 minut, wystudzić. Przekroić na 3 blaty.


Krem:

  • 250g konfitury wiśniowej z całymi owocami
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml mocnej kawy - zrobiłam podwójne espresso z Mixu Arabik od Jaga Cafe
  • 500ml dobrze schłodzonej śmietanki 30%
  • 100g pokruszonej chałwy waniliowej

Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, zostawić do namoczenia na 10 minut. Połączyć z kawą - można podgrzać, ale nie zagotować!
Ubić śmietankę na sztywno. Dodać pokruszoną chałwę, wystudzoną kawę z żelatyną, ubijać na małych obrotach do połączenia.


Polewa:

  • 100ml śmietanki 30%
  • 150g gorzkiej czekolady

Zagotować śmietankę, zestawić z ognia i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia, ostudzić.


Dodatkowo:

  • świeże jeżyny

Ułożyć pierwszy biszkoptowy blat na paterze, wyłożyć połowę konfitury wiśniowej, połowę kremu kawowego. Przykryć następnym blatem, wyłożyć resztę konfitury i kremu, przykryć trzecim blatem. Całość posmarować polewą czekoladową, ułożyć świeże jeżyny. Włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.

4 komentarze:

  1. na pewno spróbuję! ;)
    lubię takie mieszanki smaków =]
    PS Dałoby się zobaczyć tort w przekroju? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tort został zabrany na imprezę urodzinową w całości i nie udało nam się zrobić zdjęcia :( ale musisz uwierzyć mi na słowo, że pyszny!!! :)

      Usuń
  2. Idealne połączenie smaków! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale, a połączenie smaków wyborne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...