23 listopada 2015

Tarta kawowo-czekoladowa

Kocham wypieki z kawą! Nawet takie wypieki, które nie są pieczone.
Dzisiaj szybko, słodko i na temat - tarta bez pieczenia z kremem kawowo-czekoladowym.
Łódzkie Kawiarnie lubią, Wy też musicie spróbować :)



Tarta kawowo-czekoladowa
/ przepis z moimi modyfikacjami z Kwestii Smaku /

Składniki
Spód:
  • 140g ciastek oblanych gorzką czekoladą
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 70g masła

Ciastka razem z cukrem pudrem miksujemy na piasek. Dodajemy roztopione masło, miksujemy. Równomiernie rozkładamy w formie do tarty o średnicy 20cm. Schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.

Krem:
  • 300ml schłodzonej śmietanki 36%
  • 30 ml espresso - ja użyłam kawy z Jaga Cafe
  • 200g czekolady - ja użyłam białej i karmelowej

Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej - nad garnkiem z gotującą się wodą umieścić miskę z czekoladą tak, aby miska nie dotykała dna. Ostudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać espresso, krótko ubić. Dodać czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką.

Na schłodzony spód wyłożyć krem kawowy. Schłodzić min. 3 godziny.

Dodatkowo:
  • biała czekolada
  • ziarenka kawy/ziarenka kawy w czekoladzie

Przed podaniem udekorować kawą i startą białą czekoladą.



Bon apetit!


Po większą ilość kofeiny zapraszamy do Łódzkich Kawiarni :)

3 komentarze:

  1. Właśnie dopada mnie kryzys koncentracyjny. Kawałek takiej tarty na pewno postawiłby mnie nogi! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis!
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...